Docu: Jongeren Zorgen

Naar schatting draagt zo’n 6% van de jongeren in Nederland zorg voor een naaste die langdurig ziek is en valt daarmee onder de noemer mantelzorger. Deze jongeren moeten zichzelf wegcijferen om voor een ander te zorgen en hebben daardoor veel minder tijd om ‘jong te zijn’.

Om deze situatie onder de aandacht te brengen, vertellen in de documentaire ‘Jongeren Zorgen’ vijf jongeren uit Nijmegen die voor een naaste zorgen hun verhaal. Zo zorgt Martijn voor zijn moeder die op een jonge leeftijd na een ongeluk in een rolstoel belandde. Ook zijn vader zit sinds 2 jaar in een rolstoel als gevolg van herseninfarcten.

``Jongeren Zorgen``

Bekijk hier de volledige documentaire van ‘Jongeren Zorgen’ (gemaakt door ROSH Studios en opgezet door New Arts Nijmegen i.s.m. Mantelzorg Nijmegen).

Een film waarin vijf jonge mantelzorgers uit Nijmegen hun verhaal doen.

Bob, de vader van Martijn is kort na het maken van de docu overleden. We dragen deze documentaire daarom op aan hem.

De jongeren die worden gevolgd

Froukje

Froukje en haar moeder zijn beide mantelzorger voor hun opa en zusje.

Haar moeder zorgt voor haar opa met polio en haar zusje met chronisch vermoeidheidssyndroom. Froukje ondersteunt haar moeder, ontlast haar moeder, springt bij en houdt rekening met iedereen thuis. Hierdoor is ook Froukje een mantelzorger.

Martijn

Martijn is mantelzorger van zijn beide ouders.

Het is voor hem mentaal vaak zwaar. Zijn moeder heeft posttraumatische dystrofie en zijn vader heeft al zes hersenbloedingen en tia’s gehad waardoor zijn toekomst erg onzeker is. Beide ouders zitten in een rolstoel. Dit maakt dat hij thuis vaak bij moet springen. Hij maakt zich veel zorgen en zit hierdoor vaak niet lekker in zijn vel.

Hendrick

Hendrick is mantelzorger van zijn moeder. 

Zijn moeder heeft o.a. COPD, 4 varianten van Astma en  bloedarmoede. Hij zorgt ervoor dat alles thuis draaiende blijft. Boodschappen doen, de medicijnen klaarleggen, het aan- en uittrekken van braces en het verzorgen van de boekhouding, hij regelt het allemaal. Hendrick zorgt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voor zijn moeder waardoor hij weinig tijd heeft voor zichzelf.

Kevin

Kevin was mantelzorger voor zijn moeder en zijn vriendin.

Toen Kevin nog thuis woonde zorgde hij voor zijn moeder met epilepsie. Vervolgens is hij uit huis gegaan en samen gaan wonen met zijn vriendin, wie kort daarna een lage rughernia bleek te hebben. Kevin stond voor ruim twee jaar aan haar zijde en zorgde voor het huishouden, de verzorging en de mobiliteit van zijn vriendin.

Ylari

Ylari heeft een zware jeugd gehad. In combinatie met zijn borderline resulteerde dit in zelfmutilatie en grote onzekerheid.

Zijn ex-vriendin was jarenlang zijn mantelzorger. Deze zorg bestond voornamelijk uit mentale ondersteuning waardoor Ylari vaker naar buiten durfde te gaan en meer dingen durfde en wilde ondernemen.

Geproduceerd door jongerenorganisatie New Arts Nijmegen

De documentaire Jong & Zorgen is geproduceerd door New Arts Nijmegen. New Arts Nijmegen is een platform voor, door en met jongeren waar nieuwe kunsten, ruimte om jezelf te uiten en talentontwikkeling voor iedereen de belangrijkste doelstellingen zijn. New Arts is gehuisvest in Lindenberg Aldenhof (LA) in Dukenburg. Voor deze documentaire zocht New Arts de samenwerking op met Mantelzorg Nijmegen en ROSH Studios.

Meer informatie of boeken

Voor meer informatie over de vertoning of om te boeken kunt u contact opnemen met Roché Nieuwendam via roche@newartsnijmegen.nl of 06 – 4288 8399.

Zelf de documentaire vertonen?

U heeft de mogelijkheid de documentaire zelf te vertonen. Wij bieden het volgende:

  • Tonen van de film. Duur: 50 min.
  • Vraag- en antwoordgesprek met twee van de hoofdpersonen uit de film (begeleid door projectleider Roché Nieuwendam van New Arts). Duur: 40 min.
  • Geschikt voor maximaal 100 leerlingen

Kosten: €300,-  (excl. reis- en materiaalkosten* en evt. btw**)

Om film en vraaggesprek twee keer op dezelfde dag en locatie in te zetten, betaalt u een totaalprijs van €400,- excl.

* indien u niet beschikt over een scherm en laptop om de film op te vertonen, kunnen wij dit verzorgen. Hier zijn extra kosten aan verbonden van €75,-. Indien reiskosten moeten worden gemaakt door projectleider en hoofdpersonen brengen wij deze kosten in rekening.

** voor educatiedoeleinden hoeft geen btw te worden betaald

Soms kun je wel wat hulp gebruiken..

Degene voor wie jij zorgt heeft geluk dat jij er voor hem of haar bent! Dat hoor je vast niet elke dag.

We geven je graag tips en bieden een luisterend oor.