Wat is een mantelzorger?

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor iemand uit hun eigen omgeving, die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis.

Jongeren zijn vaak onbekend met de term ‘mantelzorg’ en betrekken dit niet op zich zelf. Toch groeit een kwart van de jongeren tussen de 12 en 15 jaar op met ziekte en
zorg in de thuissituatie. Daarnaast zijn jongemantelzorgers vaak niet goed in beeld bij professionals, hulpverleners, scholen en gemeenten maar ook bij leeftijdsgenoten waardoor zij de jonge mantelzorger niet herkennen.

0
+
Mantelzorgers in NL
0
%
van alle jongeren in NL
0
%
Is overbelast

Waarin verschilt het van vrijwilligerswerk?

Mantelzorg en vrijwilligerswerk worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende dingen:

Mantelzorg overkomt je. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze van de persoon die zorg nodig heeft houden en om hem of haar geven. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen en soms voeren ze taken uit die een verpleegkundige eigenlijk zou moeten doen.

Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Zij geven zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier mee stoppen wanneer ze dat zelf willen. Vrijwilligers zullen nooit taken uitvoeren die door een verpleegkundige gedaan moeten worden.

Overbelasting

Zoals jullie hebben gehoord en gezien is mantelzorg niet iets wat je zomaar even doet. Veel mantelzorgers hebben naast hun mantelzorgtaken ook hun werk, hun gezin en school of studie.

Juist omdat je zorgt voor een dierbare kan mantelzorg emotioneel en fysiek heel zwaar zijn. Bij een demente ouder heb je het niet alleen heel druk met zorgen, maar je neemt ook langzaam afscheid van je ouder, die je steeds slechter ziet worden. Dat is best heftig. Het komt dan ook regelmatig voor dat mantelzorgers het – al of tijdelijk – niet meer trekken. Dan spreken we over “overbelaste mantelzorgers”.

Soms kun je wel wat hulp gebruiken..

Degene voor wie jij zorgt heeft geluk dat jij er voor hem of haar bent! Dat hoor je vast niet elke dag.

We geven je graag tips en bieden een luisterend oor.